Over de polarisatie in onze maatschappij in relatie tot trauma.

Naar aanleiding van het interview van Bessel van der Kolk in Zomergasten heb ik dit stuk geschreven. Het is niet volledig. Een soort vlugschrift. En er is best een en ander op aan te merken. Ik ben ervaringsdeskundig als het over trauma gaat. Dat geeft een zeker perfectionisme. Daarom beter plaatsen met kantjes, dan verzanden in…. Precies 😉

En nu we het toch over trauma hebben. Wat is de relatie tussen de polarisatie en het wereldwijde trauma van de coronamaatregelen? Trauma zorgt ervoor dat de hersenen bevriezen. Ze blijven grotendeels staan in de stand die nodig was om het trauma te “overleven”. Juist in die situatie functioneren ze goed. Dan voelen de slachtoffers zich weer een beetje mens. Of voelen de slachtoffers überhaupt nog iets.

Ik nodig je uit om eens op social media, met name twitter, te kijken hoe er gereageerd wordt op de zogenaamde wappies. En hou dan in je achterhoofd de informatie in het eerste deel van dit bericht. De agressie is volkomen verklaarbaar.

Maar er is meer. De vaccin kritische mensen, maar ook andere groepen zoals de mensen die kritisch zijn over klimaatopwarming, de oorlog in de Oekraïne, de toeslagaffaire en de rol van de regering daarin, eigenlijk alle mensen die kritiek hebben op onze leiders, kijk hoe ze behandeld worden. Uitgescholden, geridiculiseerd, veroordeelt en wat dies meer zei. Hoe komt dat?

In tijden van crisis kijken kuddedieren naar de alfa mannetjes of vrouwtjes (bij olifanten bijvoorbeeld zijn het de vrouwtjes). Die hebben dan de taak om de kudde, stam, clan oid te redden. Maar in onze maatschappij is de individualisering ver voorbij de natuurlijke grenzen opgerekt. Vandaar dat niet iedereen zich nog als een kuddedier gedraagt. Overigens heeft dat niets met wakker worden te maken, maar ook met trauma.

Kun je mijn blog over deze periode nog herinneren? Ik zal de link hier toevoegen: https://www.xs2mind.nl/corona-en-gepest-worden-op-school/. De kudde is ooit heel onveilig voor mij geweest. Ik heb me ertegen verzet. Ik heb alles wat anders was dan het gedrag van de kudde min of meer omarmt en onderzocht. En ik ontdekte werelden die de kudde niet kende. Getuige mijn ervaringen met bijvoorbeeld psychedelica. En er zijn er nog wel een paar op te noemen. Mijn IRL vrienden weten daarvan.

Het is dan ook niet vreemd te noemen dat toen corona begon ik er met andere ogen naar keek dan de meerderheid van de andere mensen. Misschien was dit bij jou ook wel zo. Ik heb daarom ook maar heel weinig meegedaan aan het classificeren van “schapen”. En ik heb me hevig verzet tegen mensen die zich wakker noemden. Jij bent niet wakker! Mensen die over water kunnen lopen zijn wakker. Of mensen die water in wijn kunnen veranderen. Kortweg mensen die in de ogen van anderen wonderen kunnen verrichten. Die zijn wakker. Jij, die ook een anders denkende bent geworden en ik zijn gewoon op een andere manier getraumatiseerd.

En nu komt het aan op een stukje mentale empathie, compassie. Want stel je nu eens voor dat die andere getraumatiseerde mensen wél bescherming en troost hebben gevonden in de kudde nadat hun trauma had plaatsgevonden. Die bij hun genezing precies het omgekeerde gedaan hebben dan ik. Vind je het dan nog raar dat toen er een gigantische angst over hen heen werd gestort, ze de veiligheid van de kudde, en de respectievelijke leiders hebben opgezocht? En dat ze tegelijkertijd iedereen die dat niet deed associeerden met het gevaar waarvan ze meenden dat het hun bedreigde. De wappies, antivaxxers, klimaatontkenners, putin dwepers en wat dies meer zei?

Vind je het nu nog raar dat de mensen met de spuiten achter hun avatar dezelfde waren als de mensen met een Oekraïne vlaggetje? En begrijp je nu wat er moet gebeuren? En dat de eerste fase daarin “ontkenning” is? En de tweede fase “woede”? Ben je nooit boos geworden op die mensen? Heb je je nooit afgevraagd hoe die toch zo dom kunnen zijn, dat ze niet zien wat er gebeurt?

De psychiater Kübler Ross heeft de fases van verwerking gedefinieerd. Voor hen die ze niet kennen schrijf ik ze hier nog een keer op: Ontkenning; Woede; Onderhandelen; Depressie; Acceptatie. En denk je dat de kwaadwillenden, de psychopaten, waarvan er nu eenmaal veel in de elite terecht gekomen zijn, VAAK DOOR TRAUMA!!! Maar niet altijd. Denk je dat die dit niet weten? Dat ze via verdeel en heers, zoals het opportunisten nu eenmaal betaamt, niet optimaal gebruik weten te maken van deze tegenstelling in het genezingsproces bij trauma?

Maar zijn ze daarom anders dan jij en ik? Ja de primaire psychopaten wel. Dat zijn mensen die met een genetische constitutie geboren zijn die tot psychopathie leidt. Want die worden anders geboren. En je wilt niet weten hoe die gepest worden en pesten in hun vroege jeugd. Zo ernstig dat ze iedere verbinding met andere mensen verliezen. En dingen kunnen doen die wij als verschrikkelijk ervaren. Maar ook harteloos kunnen saneren. En ook andere mensen rücksichtslos door een crisis kunnen loodsen. Het kan zo beroerd niet zijn of het is wel ergens goed voor zei Oma Bakers altijd. Daarom komen deze mensen in een zwaar getraumatiseerde maatschappij nogal vaak op de stoel van de leider terecht. In bedrijfsleven, even vaak als in de politiek en niet te vergeten de zorg en de advocatuur.

Dus al dat schelden op de elite, en nog erger dat roepen dat ze moeten vertrekken, of daar zelfs in een democratie een petitie voor opstarten, werkt alleen maar contraproductief. Het is kinderachtig en laat zien dat de eigen trauma’s nog niet verwerkt zijn. En dat is niet erg. Want je doet precies hetzelfde als zij. En je kunt niet anders. Want ook jouw hersenen zijn bevroren. En ze werken het beste in die stand. Dus zul je in je gedrag zo vaak als maar kan zorgen dat ze ook daadwerkelijk in die stand terecht komen. Dan voel je je immers MENS.

Zo kom ik na een lang stuk, en ik zou hier een boek over kunnen schrijven, vele voorbeelden van kunnen geven, uit mijn eigen leven en dat van anderen, tot een hele simpele conclusie: verbeter de wereld en begin bij jezelf. Werk aan die trauma’s. Zorg dat je hersenen weer de optimale flexibiliteit terug krijgen. Zodat je je altijd MENS voelt. Je bent immers één van de vier grote dingen: Hemel, Aarde, Tao, Mens.

En ik zou geen ondernemer zijn als ik hier niet aan toe zou voegen: Ik kan je daarbij helpen. Als vriend en als behandelaar. Een “Cursus In Wonderen” zegt: er is geen ander. En door dit te schrijven leer ik een nieuw aspect daarvan. Ik dank mijn Muze, jullie dus dat je me de inspiratie gegeven hebt dit te doen.

Dit bericht is geplaatst in Leven. Bookmark de permalink.