Vraag & antwoord Neurofeedback

Neurofeedback therapie of neurofeedback training?
In mijn ogen is er sprake van een training. Het woord therapie betekent eigenlijk “de weg wijzen”. Ik help bij het verstrekken van informatie aan de hersenen.

Wordt er stroom op mijn hersenen gezet?
Nee, er wordt geen stroom op de hersenen gezet! De behandeling is niet invasief (er wordt niets ingebracht). Er wordt alleen op de schedel aan de hersenen gemeten door middel van sensoren. De feedback bestaat uit beeld en geluid.

Waarom werkt neurofeedback training?
Hersenen zijn in staat om te leren. En ze zijn in staat het geleerde te gebruiken om zich te reorganiseren. Dat doen ze tijdens het opgroeien. Bij een pasgeboren baby zijn de meeste hersendelen “nog niet actief”. Zeker niet op de manier waarin ze dat in het latere leven zijn. De informatie die de hersenen nodig hebben bij het opgroeien om te kunnen reorganiseren, geven de ouders als feedback op het gedrag van het kind. Hersenen zijn dus gewend om met feedback om te gaan.

Bepaalt de trainer wat goed voor me is?
Nee. De hersenen bepalen zelf wat goed voor ze is. De trainer bepaalt waar feedback gegeven wordt en hoeveel. Ik doe dat altijd in overleg met u.

Waar kunnen we neurofeedback training voor inzetten?
Neurofeedback training is op vele plaatsen inzetbaar. Het kan naast bestaande therapieën of behandelmethoden gebruikt worden om de tijd te bekorten, of het resultaat van een behandeling te verdiepen. Vaak is neurofeedback training een methode om de dagelijkse gang van zaken te doorbreken, “to get out of the groove”.

Neurofeedback training wordt in de praktijk voor veel zaken ingezet:

  • AD(H)D, syndroom van Gilles de la Tourette en Borderline syndroom
  • Stressaandoeningen zoals burn-out, overspannenheid en vormen van depressie
  • Pijn. Hierbij kunt u denken aan hoofdpijn en migraine, chronische pijnen, fibromyalgie
  • Vermoeidheid. Zoals bij het Chronisch Vermoeidheid Syndroom
  • Post Traumatisch Stress Stoornis
  • Hersenaandoeningen zoals epilepsie. Maar ook hersenbeschadigingen, bijvoorbeeld na een ongeluk. Doktor Racotti in Argentinië heeft goede resultaten bij het behandelen van patiënten in coma
  • Leerstoornissen als NLD
  • Slaapstoornissen
  • Spirituele ontwikkeling
  • Prestatieverbetering
  • Verdieping van de ontspanning

Een bonte verzameling. En op dit moment breidt deze lijst zich nog steeds uit. De techniek in haar huidige vorm is tamelijk jong en er worden nog steeds nieuwe toepassingen gevonden.

Welke bijwerkingen zijn er?
Als neurofeedback training goed wordt toegepast zijn er geen of vrijwel geen bijwerkingen. Als een klant te intensief traint kan er hoofdpijn optreden van voorbijgaande aard (te vergelijken met spierpijn bij lichamelijke training). Ook kan de klant in het begin een geringe vermoeidheid ervaren. De hersenen moeten even wennen aan de training, enige conditie opbouwen.

Is er sprake van een fysiek hersentrauma dan kan de klant in het begin een kleine verergering van de klacht ervaren. Voorbereidende bewegingsoefeningen kunnen de tijd waarin dat gebeurt verkorten.

Nogmaals wil ik uw aandacht vestigen op het niet invasieve karakter van de training. Er wordt niets in het lichaam gebracht, behalve informatie. Er wordt gewerkt met het lerende vermogen van de hersenen.

Hoe goed is dit allemaal onderzocht?
Het onderzoek aan neurofeedback training is de laatste jaren enorm toegenomen. Gezien de goede resultaten komt er ook steeds sneller nieuwe onderzoeksresultaten beschikbaar. Een samenvatting in het Engels vindt u bij het ISNR.

Kan neurofeedback training mijn persoonlijkheid veranderen?
U verandert niet als mens. Het kan wel dat uw belangstelling verandert, of dat u nieuwe mogelijkheden krijgt. Het zal zo zijn dat uw gedrag verandert. Dat is vaak ook het doel van neurofeedback training.

Zijn de resultaten blijvend?
Ja, het is een training dus het kan enige tijd duren eer de resultaten zich “zetten”. Maar alles is ook weer terug te draaien. Als u uw oude levensstijl vol blijft houden is het aannemelijk dat ook uw oude klachten weer terugkomen.

Thought perseverance is the enemy of brain flexebility.”     Louis Cozolino

Is er een goed boek over Neurofeedback training?
Het boek “A symphony in the brain” van Jim Robbins geeft een goed overzicht over de geschiedenis van neurofeedback training.