Krijg je van zonnebrandcrème kanker?

Er is nogal wat te doen over zonnebrandcrème. Het zou kankerverwekkend zijn. De Telegraaf schreef dat dit het nieuwe thema van de wappies is. Dan ben ik ook een wappie. Of je smeert of niet is aan jou. Wat ik wel vind is dat er goede informatie gegeven moet worden aan diegene die smeert.

De meeste cosmetica bestaan voor een groot deel uit chemisch afval. Daar is een goed onderzoek uit Nederland over, maar ik heb moeite dat te vinden. Wel weet ik uit mijn tijd bij Hoechst Holland dat Marbert, het cosmetica merk van Hoechst, geen goede naam had onder grote delen van het personeel.

Ik weet ook dat wat je op je huid smeert uiteindelijk in de bloedbaan komt. En het is beter om het dan eerst te proeven. Normaliter komen de stoffen in de bloedbaan doordat je ze opeet. En dan heb je er ook aan geroken en ervan geproefd. Dat is het waarschuwingssysteem van de spijsvertering. Als je iets op je huid smeert passeer je die waarschuwing.

Nu zou je kunnen zeggen dat je dus eerst van je zonnebrandcrème moet proeven. Dat is ook iets dat ik vaak tegen klanten zeg. “Als je het niet kunt eten, smeer het dan ook niet op je huid.” En dat zet mensen aan het denken. Want ze willen meestal niet een slok uit de fles zonnebrandcrème nemen om te proeven.

Daarnaast is er nog een punt. Er zijn wel degelijk schadelijke stoffen gevonden in populaire merken zonnebrandcrème. Waaronder benzeen. Toen ik chemie studeerde werd benzeen zelfs uit het laboratorium geweerd. Je had er speciaal toestemming voor nodig om het te mogen gebruiken. Zo kankerverwekkend is dat spul.

Ook is bekend dat just vitamine D beschermend en helend is bij huidkanker. En als die sunblocker er voor zorgt dat je minder vitamine D aanmaakt mis je een belangrijke beschermende en helende component. Dit terwijl juist UV straling uit zonlicht ervoor zorgt dat bepaalde chemicaliën gevaarlijker worden. Er zijn zelf medicijnen waarbij je afgareden wordt om in contact te komen met direct zonlicht.

Al deze overwegingen zijn voor mij een reden om heel minimaal te smeren. De laatste keer was tijdens mijn wandeling over de GR10 toen ik op hoogte was. Ik was toen nog erg wit, had geen natuurlijke bescherming en de zon is intenser in de bergen.

Maar wat moet je dan wel doen? Opbouwen en niet overdrijven. Zo simpel is het. Als ik in de zon ga liggen, wat ik zelden doe, dan gaat het klokje mee. En de eerste dag is het 15 minuten voorkant en 15 minuten achterkant. EN DAN ERUIT!!! De tweede dag verleng ik die tijd een beetje. 2 maal 10 minuten voor en achterkant. De derde dag gaan we naar een uur totaal etc. Een voordeel is dat je veel langer bruin blijft bovendien. Het zit niet de eerste de beste keer tegen de rand van het bad 😉

Dit wat betreft opbouwen. Wat betreft overdrijven wil ik zeggen doe niet als de Duitsers vroeger. Die gingen in de zon liggen onder het mom je verbrandt maar een keer. Ik begrijp ook wel dat als je een zonaanbidder bent en maar twee weken vakantie hebt, je er alles uit wilt halen wat er in zit. Maar zorg dan voor de opbouw als je thuis bent. En zelfs dan doe het de eerste dagen rustig aan, want in Zuid Europa is het zonlicht intenser dan Nederland.

Dit bericht is geplaatst in Leven. Bookmark de permalink.