Doe nou eerst eens dit: Fluor en Aluminium.

Tanden van de jongste zoon. Nog nooit met fluor gepoetst. Nog nooit een gaatje gehad. Smile.

 

Dit is de eerste blog in een serie. Ik zal die serie beginnen met de woorden: Doe nou eerst eens dit.

Waar het mij om gaat is mensen informatie geven op basis waarvan ze zelf hun gezondheid op een hoger plan kunnen brengen. Natuurlijk, we weten allemaal dat gezond eten (wat dat ook mag zijn, maar daar is achter te komen via diverse testen, eentje staat er in de blog “Het maakt me niet wat je eet, maar hoe je eet, verder naar onderen op deze pagina. Meer geavanceerd kun je een DNA profiel laten maken.) en voldoende lichaamsbeweging, belangrijk componenten zijn.

Maar er is meer. Daar waar afval zit kan geen voeding zitten. Simpele logica. Je lichaam heeft onder normale, ontspannen, omstandigheden een opmerkelijke ontgiftingscapaciteit. Maar wie leeft er in deze maatschappij nog onder normale, en vooral ook onder ontspannen omstandigheden? Immers een kwart van de studenten heeft al burn-out klachten(1). Ik kan me mijn studententijd nog goed herinneren. En niet één studiegenoot kwam zelfs maar in de buurt van burn-out.

Veel mensen poetsen hun tanden met fluor. Ik heb dat als organisch chemisch ingenieur nooit gedaan. Fluor, zo wist ik toen al is een stof die je zo min mogelijk in je lichaam wilt hebben. Dat was geen expertise, noch wetenschap, gewoon intuïtie. Er is een groeiende stapel bewijslast dat fluor een zenuwgif is (2), met name als het ook gecombineerd wordt met aluminium (3).

Nu is er een zogenaamde longitudinale studie (een studie waarbij de deelnemers aan een onderzoek, langere tijd gevolgd worden) gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift “Environmental International” (4). En de conclusies spreken voor zich. Ik citeer:

  • We measured urinary fluoride in 213 pregnant women living in Mexico City who were part of the ELEMENT pregnancy cohort study.
  • Higher concentration of maternal urinary fluoride was associated with more ADHD-like symptoms in school-age children.
  • Prenatal exposure to fluoride was most strongly associated with behavioral ratings of inattention, but not hyperactivity and impulse control.
  • Findings are consistent with the growing body of evidence suggesting neurotoxicity of early-life exposure to fluoride.

Vandaar denk ik dat al voor het begin van de zwangerschap het verstandig is om, als je al per sé met fluor wilt poetsen, dit te stoppen. En ook tijdens de zwangerschap vol te houden. Ben je bang voor gaatjes, eet dan minder suiker 😉 Dat is sowieso geen slecht idee.

Stop ook, als je dat doet, met het koken in aluminium pannen, want fluor en aluminium versterken elkaar. Kijk ook eens op de verpakking van fluorhoudende tandenpasta voor kinderen. En bedenk dat gif altijd gaat over de hoeveelheid per kilogram lichaamsgewicht. Aluminium werd is een recente studie nog in overdaad aangetroffen in de hersenen van iemand met Alzheimer (5) (n = 1 wetenschap zegt niet zo heel veel). Maar ook in de hersenen van mensen met Autisme Spectrum Stoornis (6).

Ik citeer niet om te pretenderen om wetenschappelijk te zijn. Als ingenieur is wetenschap slechts een hulpmiddel om een doel te bereiken. Maar ik denk wel dat je “better save than sorry” kunt zijn. Ik heb ook kinderen die nog schoolgaand zijn. En er moet toch een verklaring zijn, voor wat we op dit moment met kinderen zien gebeuren. Vraag maar eens aan oudere leraren hoe moeilijk het tegenwoordig is om stof te onderwijzen die vroeger zo eenvoudig opgenomen werd.

Tot slot. Denk nu a.u.b. niet: Oh, ik heb het helemaal verkeerd gedaan! Je wist het niet. Mijn vrouw en ik ook niet. Maar neem maatregelen nu je het wel weet. Ik kan je daarbij helpen.

Oudste zoon. Nooit fluor gebruikt. 1 gaatje gehad in 20 jaar.

 

  1. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/07/kwart-van-de-studenten-heeft-burn-outklachten-a1598568
  2. Er is veel over te doen, en op het internet zijn tuimelen de voor- en tegenstanders over elkaar heen met publicaties. Daarom hier een overzicht van de literatuur tot begin 2017. Daardoor is het mogelijk zelf een mening te vormen. Ik veronderstel dat het oude adagium: wiens brood met eet, diens woord men spreekt, bekend is.
    https://www.researchgate.net/publication/312057754_Mechanisms_of_Fluoride_Neurotoxicity_A_quick_guide_to_the_literature
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909100/
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412018311814?fbclid=IwAR2J8gHldvbZr5rpkqtmXixQVO-_2kykLc0-LTqLQ8g0MbxxFr8tfSvu7pg
  5. https://jmedicalcasereports.biomedcentral.com/articles/10.1186/1752-1947-8-41
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X17308763

 

Dit bericht is geplaatst in Doe nou eerst eens dit, Gezondheid, Hersenen, Ontspannen, Voeding met de tags , , , . Bookmark de permalink.